Frågor och Svar

Det finns ingen dålig tid att besöka Galapagos, det är vad du vill se och uppleva som avgör när du bör åka.

Den varma säsongen sträcker sig mellan januari-maj. Medeltemperaturen ligger på cirka 30 grader och vattnet är varmare och lugnare under dessa månader. Är du ute efter att snorkla är januari-mars bästa tiden att resa. Under denna period parar sig sjölejonen och landfåglar och sköldpaddorna häckar.

Om du är intresserad av blommor och vegetation är bästa perioden att besöka öarna februari-april. mars-april är perfekta månader att komma nära sjölejonungar.

Den svalare säsongen pågår mellan juni-december. Temperaturen ligger på cirka 25 grader och det är ofta mulet, dock sällan regn. Vattnet är tuffare under denna period, speciellt månaderna juli-september. Humboldt strömmen för då med sig kallare vatten vilket gör att vattnet blir rikt på plankton vilket i sin tur resulterar i större aktivitet under vattenytan. Blåfotade sulor parar sig under denna säsong.

Ju längre våra turer är desto fler öar besöker man. På 7-dagars turen spenderar man 4 nätter på båten och på 10-dagars turen är man på båten en hel vecka. Vi gör två landstigningar/strandhugg per heldag. 

2012 bestämde Galapagos National Park Service att tvåveckorsresor är bäst för att besvara öarna. Vi har sedan skapat våra resplaner efter de restriktionerna. Om du vill utforska hela skärgården rekommenderar vi att du bokar två 10-dagars turer efter varandra. Men finns inte den tiden har vi kortare resor som innehåller mycket intressant!

Ja! Vi anställer endast guider som certifierats av Galapagos National Park Service. Guiderna gör allt för att ni ska få en så minnesvärd resa som möjligt, både på båten och på land. Nyfikenhet och frågor uppskattas! Guiderna håller i informationsmöten och svarar mer än gärna på era frågor och funderingar.  

De flesta av våra Galapagosturer startar och slutar med en övernattning i staden Quito i Ecuador. Några av våra kryssningsresor börjar dock på Galapagos. Vi hjälper er då med flyget tur och retur Galapagos samt eventuella övernattningar och utflykter på fastlandet. Det går också att kombinera en kryssning med en förlängning på hotell på en av öarna, och/eller en dyktur. 

På Galapagos flygplats måste alla resenärer betala en avgift på 100 dollar som går oavkortat till att skydda och bibehålla öns djur- och naturliv.

Vattnet runt Galapagos är ganska lugnt men under juli-september är vattnet något hårdare. Om du har lätt för att bli sjösjuk eller är nervös för att bli det under resan rekommenderar vi att du kontaktar din läkare innan avresa och rådgör med hen om vad du ska göra.

Alla våra båtar är utrustade med första hjälpen-kit, dock är de inte utrustade för att behandla någon som är mycket sjuk. Skulle en nödsituation uppstå måste resenären ha full sjukförsäkring som täcker kostnader för t ex evakuering.

Våra duktiga kockar lagar och serverar underbar och näringsrik mat under hela resan. Det bjuds på bland annat skaldjur, biff, sallad, soppa, desserter och te och kaffe. Har du några allergier eller andra preferenser vad gäller mat, meddela det när du bokar.

Ja. Det finns filtrerat vatten ombord. Du kan fylla din egen vattenflaska.

Vatten, te, kaffe och varm choklad ingår i priset. Juice, läsk, vin, öl och en del spritdrycker går att köpa i vår bar. Ombord Origin, vår deluxe yacht,  ingår dryck som rött- och vittvin, ett urval av sprit, lokala ölsorter, läsk och juice. “Premium” sprit och vin finns till försäljning. 

Våra skepp är utrustade med nordamerikanska uttag. Så glöm inte att köpa en adapter! Samt att ta med extra batteri till kamera.

På Galapagos och i Latinamerika är det sedvanligt att dricksa. Vill man dricksa kommer vi att ge er ett kuvert där ni kan lägga önskat belopp, det delas sedan mellan besättningen. Om ni vill dricksa guiden görs det oftast i ett separat kuvert. Vi rekommenderar att man dricksar besättningen 10-12 dollar per dag och guiden 3-5 dollar per dag. Men det är självklart upp till dig om och hur mycket du vill dricksa!

Vi rekommenderar att man försöker begränsa bagaget för att ha så mycket utrymme som möjligt i hytten. Flygbolagen tillåter generellt 23kg. Man kan lämna bagage på hotellet i Quito om man planerar att komma tillbaka dit på hemvägen. 

Ja! Vi lånar ut handdukar.

Nej det behövs inte, vi lånar ut våtdräkt. Kontakta oss gärna i förväg om du kräver en viss storlek. 

Visst ska du passa på att dyka när du är här på Galapagos. Det går fint att förlänga kryssningen med ett dykpaket som inkluderar boende och en heldags dyktur, till utvalda platser. Vi kan också erbjuda specifika dykkryssningar. Det går däremot inte att dyka under våra reguljära kryssningar. Då erbjuder vi istället massor av tillfällen att snorkla och simma med sjölejon och andra spännande marina varelser.